Mads Damgaard, Idestrup

Driver Cafe Pitstop i Idestrup.
Flyttede fra København til Idestrup i 2018.

 

Plads til at være menneske

Jeg er født og opvokset på Nørrebro i København og flyttede hertil for to måneder siden for at åbne gastro-cafeen Pitstop i Idestrup. En af de ting der tiltaler mig ved at bo her, er, at der plads til at være menneske. I København er der sjovt og der sker mange ting, men man lever også et presset liv i storbyen. Der er et stort pres på unge, der skal have en universitetsuddannelse og tjene mange penge, så de kan betale de dyre boliger. Der er en diskurs, hvor det ikke er nok bare at være til og nyde livet. Jeg betalte 16.000 kr. i husleje om måneden for min lejlighed i København. Mange mennesker går ned på grund af det pres. Jeg gik selv ud af gymnasiet med et snit på 11,7, hvilket skabte en del forventninger til mit liv. To gange har jeg startet på universitet, fordi jeg troede, at jeg skulle gå den akademiske vej, men jeg droppede hurtigt ud, fordi jeg fandt noget der var mere spændende. Jeg vil ikke være slave for at have et sted at bo. Jeg vil have tid til at leve, elske og spise. Det er en af de ting der tiltaler mig ved at bo her. Der er plads. Plads til at være menneske, plads til at dyrke jorden, plads til at udvide huset, plads til at være alene og plads til at mødes med andre. Man kan folde sig ud og føre sine ideer og drømme ud i livet. Da jeg fik mulighed for at forpagte Cafe Pitstop stoppede jeg mit studie på Roskilde Universitet, og tog fuldtidsarbejde som bestyrer af en cocktailbar på Papirøen i København, så jeg kunne tjene penge til at starte cafeen op. Jeg ser det en mulighed for at være fri.

_-2.JPG

Plads til at skabe

Jeg startede i restaurantbranchen da jeg var 14 år. Først som opvasker i DGI byen og efter gymnasiet har jeg boet i Australien, Peru, Caribien og New Orleans, hvor jeg har lavet mad på restauranter og hostels. Det har givet mig indblik i, hvordan forskellige lande producerer og bruger madvarer. Mad skal produceres på gode råvarer, og vi skal stå til ansvar over for den måde vi bruger jordkloden på. Jeg kan godt lide at spise kød, men måden vi producerer kød på, er ikke god for miljøet. Det vil jeg være med til at ændre. Jeg har mange ideer til, hvordan vi kan producere lokale, bæredygtige fødevarer, der er af høj kvalitet og som er til at betale for menigmand. Jeg ser mig selv som serieiværksætter og har mange planer for området. Det er der plads til et sted som her. Man kan komme uden en dyr bankmand i ryggen og alligevel være med til at skabe noget. Og folk er utrolig søde til at tage imod en og hjælpe til. På åbningsdagen havde jeg 500 mennesker igennem cafeen. Der er mange ildsjæle i Idestrup og folk støtter op om nye ideer.