Nordvestfalster

Falsters højeste punkt Møllebanken ligger på Nordvestfalster ikke langt fra Nørre Vedby. Møllebanken blev åbnet som et kulturhistorisk samlingssted i 1926 ved Stavnsbåndets ophævelse. Møllebanken var ejet af forfatteren Helene Strange, der havde en omfattende forfattervirksomhed og holdt foredrag både nationalt og internationalt. Helene Strange indsamlede lokalhistorisk viden og var foregangskvinde for at stifte Falsters Minder omkring 1. verdenskrig. I mange år blev der afholdt folkemøder på Møllebanken helt i Helene Stranges ånd. I Nørre Vedby er opsat en mindesten.

Orehoved var tidligere en lille havneby og stationsby, da jernbaneforbindelsen til Nykøbing F. blev oprettet i 1872. I dag er havnen en kommunal erhvervshavn og får en vis betydning i forbindelse med bygning af en ny Storstrøms Bro til Sjælland. Der findes Bed & Breakfast for overnatning i området.  Samt Baunehøj Fritidsområde med flere aktiviteter som fiskeri og stier rundt i området samt shelters for overnatning.

 

Områderne ved Vålse Vesterskov og Vålse Vig er dejlige naturområder. Vålse Vig blev inddæmmet i 1841 og i 1875 lykkedes det at få udtørret det inddæmmede område med hjælp fra Mads Hansen fra Bakkebølle. Hans søn, Jacob Christian Hansen Ellehammer, var den berømte opfinder, der foretog det første flyveforsøg i 1906 nord for Lolland. Jacobs opvækst foregik i Vålse, hvor han som opfinder gennemførte adskillige forsøg. I pumpestationen findes en lille planche-udstilling om Vålse Vig og de to nøglepersoner i områdets historie. Cykelruten Munkevejen går her forbi og der er opstillet et info-skilt der fortæller mere om vigens historie. I Vålse Vesterskov findes en runddysse dateret til stenalderen.

Kultur finder man i Orenæs Saloner og Nordfalsters Koncerthus, der blev åbnet i 2013. Idéen var at skabe et intimt kultursted for koncerter, foredrag, fællessang, billedkunst og teater - både indendørs og udendørs ved Skovriderhuset, der blev bygget i slutningen af 1800-tallet af landskabsmaleren Hans Gabriel Friis.

 

Er din landsby ikke på?

Kontakt Bosætningskoordinatoren på 25181897 og hør hvordan i får en licens til minlandsby app og kommer på voresguldborgsund.dk